Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Lorem ipsum

​ALAPFOGALMAK

Egészség és Betegség: Az egészség kegyelem és ajándék. A helyes úton járó és megfelelően táplálkozó ember ajándéka a Teremtéstől. A helyes út a helyes beszédet, a helyes gondolatokat és a helyes tetteket jelenti azt, ami a szeretet irányába visz. A betegség büntetés. Annak a büntetése, aki letért a helyes útról és régóta rossz irányban halad. A fájdalom figyelmeztetés, hogy letértünk a helyes útról. Örülnünk kell neki, mert jelez nekünk, hogy segítsen. Figyeljünk  a jelekre !

Növényvilág: Árnyékot adnak és meleget, oxigént, táplálékot és gyógyírt, azaz mindent a növényektől kapunk. Nélkülük nincs életünk. A növények szerepe, hogy táplálékká, Életté alakítsák számunkra a Fényt. A növény átadja magát minden tudásával és szeretetével, hogy kiszolgáljon, és önzetlenül gyógyítson minket. Cserébe nem kér semmit csak együttérzést és törődést. Ebből adódóan a növények létezése nagy adomány és ezt jól véssük az eszünkbe mielőtt pusztítani kezdjük őket.

Őselemek: Az Éter, a Levegő, a Tűz, a Víz és a Föld. Az öt őselemből épül fel a minket körülvevő Univerzum és mi is. "Ami fent az lent, ami kint az bent." Ezek határozzák meg a Világmindenség összes, látható ás láthatatlan anyagának sűrűségeit. Lelki aspektusaik is vannak, melyek tudati és érzelmi tulajdonságokat jeleznek. Az őselemeket a csakráinkon keresztül vesszük fel.

Csakra: Szanszkrit szó, jelentése: kerék. Hét fő csakra van. 1. Korona csakra 2. Harmadik szem csakra 3. Torok csakra 4. Szív csakra 5. Napfonat csakra 6. Köldök csakra 7. Gyökér csakra. A csakrák állapota határozza meg a vitalitásunkat. Ha beszennyeződnek, az áramlás gyengül vagy megakad. Ez különböző betegségek forrása lehet. Törekednünk kell a tisztántartásukra.

Dosha: A dosha az, ami ha egyensúlyban van akkor éltet. Ha kibillent az egyensúlyából azaz alul- vagy túlműködik, akkor rombol. A dosha az Ayurvéda veleje. VATA, PITTA, KAPHA. Az emberi alkat három különböző alaptípusának koncepciója. A dóshák azok a hatóerők, amelyek az őselemeket szállítják a testben. Az éterből és a levegőből származik a VATA. A tűzből és bizonyos értelemben a vízből a PITTA. A vízből és a földből pedig a KAPHA. Mindenkiben - születésétől fogva - meghatározott a három dosha aránya. Ameddig ez az egység fennáll, addíg van egészség. Ahogy a doshák harmóniája megtörik, kialakulhatnak a betegségek. Az Ayurvéda feladata a doshák egyensúlyának stabilizálása vagy visszaállítása.

Étrend: A helyes táplálkozást nem lehet eléggé hangsúlyozni tekintve, hogy a legnagyobb károkat - a helytelen gondolataink mellett - a helytelen táplálkozásunkkal tudjuk okozni magunknak. Az ember könnyedén és gyorsan képes elpusztítani magát csak azzal, ha nem azt eszi, ami az övé. Ami az egyikünknek árt az a másikunkat táplálja és fordítva. Ahhoz, hogy a táplálékunk lehessen a gyógyszerünk, ahhoz tutdnunk kellene azt, hogy miként vagyunk összerakva. Az Ayurvéda nem támogatja a szélsőségeket, így semmire sem mondja azt, hogy tilos vagy valami másra, hogy csak azt. Mindent lehet enni, de a lényeg a mérték, a mikor és a hogyan. Ha helyesen, - azaz az ayurvédikusan meghatározott testalkatunknak megfelelően - táplálkozunk, akkor már csak ezzel rengeteget tettünk testünk egészségének érdekében. A használati utasításunkért célszerű felkeresni egy ayurvédikus terapautát, aki segít nekünk abban, hogy a táplálékunk valóban tápláljon minket.