Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Lorem ipsum

S J..... azaz Soponyai János. Néhány gondolattal szeretnék bemutatkozni azoknak, akik szeretnek tájékozódni mielőtt új dolgokba belevágnának. Márpedig egy táplálkozás vagy életmódtanácsadás előtt érdemes körültekintőnek lenni, mert olyan döntések előtt állunk, amelyek meg fogják változtani a további életünk menetét és kicsit sem mindegy, hogy az az irány merre fog  mutatni. 

Az aktív, teremtő életem első lépésével, 1989-ben a katedrán találtam magam egy fizika-kémia szakkal a kezemben, majd ezt követte egy újabb diploma olasz nyelvből. De ezeket hamar félretettem, mert úgy éreztem, hogy stabil egzisztenciára lesz szükségem ahhoz, hogy nagy nyugalommal és teljes odaadással a tanításnak szentelhessem magam. Így aztán kő kemény, közel 20 év sikeres, a magánszférában eltöltött év után újra felálltam a katedrára és beleástam magam hatékony, tanulást segítő módszerek és programok kifejlesztésébe hátránnyal küszködő gyerekek és fiatalok számára.

Mindeközben rátaláltam az Ájurvéda tudományára, ami teljesen beszippantott és azóta sem ereszt. Felismertem a tökéletességét és azóta az Ájurvédán keresztül szemlélem a Világot. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán megszereztem belőle a Magyarországon elérhető legmagasabb, hivatalosan elfogadott végzettséget és innen Indiába vezetett az utam. Azóta is minden évben végig látogatom kiváló indiai mentoraim klinikáit tanulás, fejlődés és tapasztalatszerzés okán. Azt vallom, hogy a táplálkozástudomány ismerete a legfontosabb, emellett az Ájurvéda is kiemelt jelentőséget tulajdonít az emésztőrendszernek és a táplálkozásnak, így a Semmelweis Egyetem Táplálkozástudományi mesterszak volt a következő állomás. Ezzel harmóniába került bennem a hagyomány és a tudomány, azaz az Ájurvéda alapelveit a tudomány nyelvére lefordítva integrálódott bennem a két tudás. Számomra az emberek egészsége nem játék, ezért a hatékony segítségnyújtáshoz elengedhetetlennek tartom a lehető legmagasabb szintű, szakmai ismeretek birtoklását. Az emberi viselkedés és a Tudat természetének megértéséhez szükséges tudást a buddhista tanításokon keresztül ismertem meg és sajátítottam el, amelyeknek köszönhetően magam is gyakorlóvá váltam.

Fő kutatási területem a mentális hajtóerők befolyásának vizsgálata a hormonrendszerre, különös tekintettel a testsúlyproblémák kialakulására az Ájurvéda alapelveinek tükrében. Meggyőződésem, hogy a gondolati struktúrák változásai szignifikánsan kimutathatók a testi elváltozások különböző formáiban. A másik izgalmas terület, ami foglalkoztat az a mentális hajtóerők változásainak hatása a különböző jellegű stressz-helyzetek kialakulására. Ennek okán a PTE-ETK Doktori Iskola "Integratív Medicina a különböző stresszhelyzetek kezelésére" kurzus lesz a következő lépés. Ezekkel a kutatásokkal, bizonyítékokat szeretnék felmutatni, hogy a folyamatosan változó és  egymásba alakuló tudatállapotok, befolyással vannak a fizikai test élettani folyamataira.

Időközben a katedrának hátat fordítottam, viszont a hivatásnak nem. Tanulási problémákkal küszködő diákok számára nyújtok segítséget azzal, hogy megértetem velük a hatékony tanulás módszereit, amelyekkel egy életre szólóan leküzdhetik a tanulás legfőbb akadályait. Így az ismeretszerzés többé már nem a szenvedés, hanem az öröm forrásává válik. Továbbá, a hozzám forduló embereket tanítom meg arra, hogy miként váljanak önmaguk legfőbb támogatójává az életmódjukkal és a táplálkozásukkal. Elindítom és követem őket az önmaguk megismerésének útján, aminek ismeretében képesek a legjobbat adni maguknak a táplálkozás fizikai és tudati szintjein. Hiszem, hogy akinek velem van dolga azzal találkozni fogok előbb vagy utóbb. Akivel meg nincs, az úgy sem fogja olvasni ezt az írást, vagyis nem fogjuk zavarni egymás köreit. Pontosan tudom, hogy az egészség nem csak egy álom. Nem egy illúzió vagy egy beteljesíthetetlen vágy, hanem bárki számára elérhető és megvalósítható. Annak tudok segíteni ennek elérésében, aki már eljutott idáig a gondolataiban. Nevezetesen arra, hogy segítségre van szüksége. Ne feledjük, az egészség csak egy döntés.

De ÖN, hajlandó tenni érte?