Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Lorem ipsum


Hol a hiba a rendszerben? Ott, hogy az egészség nem kifizetődő. Ott, hogy senki nem beszél arról, hogy miként tudod megvédeni magad. Senki nem beszél arról, hogy hogyan kellene megelőzni a bajt. Senki nem beszél arról, hogy "...most már tényleg meg kellene tanítani mindenkit az egészséges életmódra". Nem még több kórház kellene, hanem még több TUDÁS! Nem kellene csilliárdokat elfecsérelni a károk "kompenzálására", hanem csak milliókat a tanításra. Nem mondják el, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ellenálló maradhass a betegségekkel szemben avagy mit tudsz tenni az ellen, ha már megbetegedtél. Nem tanítják meg, hogy miként kell egészségesen tartanod magad annak érdekében, hogy a betegségekig el se jussál. Fel kell ismerned, hogy a te saját egészséged a te saját felelősségi körödbe tartozik. Nem bízhatod másra, nem teheted át a felelősséget más nyakába, mert senki nem fog úgy bánni veled és tenni érted annyit, mint te saját magad, ha meg van a magadhoz való eszed. Ha úgy érzed (gondolod), hogy az egészségedért nem te vagy a felelős, hanem az egészségügyi rendszer, akkor....úgy is jó. Az egészség nem jó üzlet. Túl olcsó. Nem kell hozzá gyógyszer.
A modern kori természetgyógyászat....Igen, természetgyógyászat mivel a természet törvényei szerint működik. Nem? Dehogynem. A fizika, a kémia, a biológia, a mikrobiológia, a biokémia mind természettudományok. A természet törvényeit kutatja, használja, alkalmazza és magyarázza. Nem tud mást tenni, hiszen a Természeten kívül semmi más nem létezik, így a modern orvoslás is természetgyógyászat. Szóval, a modern kori természetgyógyászat ismeretanyaga, megoldásai a természet törvényei szerint működnek, amihez bekapcsolódtak a műszaki tudományok is. Ennyi. Nincsen ezzel semmi baj. Több szem többet lát. Bajba is lennénk a fogászat, a röntgen, a szívkatéter, a lélegeztetőgép, intenzív osztály, stb. nélkül. A modern (amit most orvostudománynak hívunk) természetgyógyászat kiindulópontja és célja ugyan az, mint a tradicionális természetgyógyászaté csak éppen más utakon haladnak. Az új rendszernek - többek között - egy óriási hibája van. NEM AD TUDÁST! Nem ad tudást arról, hogy hogyan ne legyél beteg. 
Az emberi test NEM önálló energia forrás, önmagától nem működik. A működéséhez (életfolyamatok) szükséges anyagokat KÍVÜLRŐL kell bevinni. Ezt hívjuk táplálkozásnak. Ezért a helyes táplálkozás a legfontosabb ismeret, mert az fogja eldönteni az egészségi állapotodat, hogy mi került be a KÜLVILÁGBÓL és alakult át BELVILÁGGÁ. A szádon és az érzékszerveiden keresztül kerül be minden, ami táplál vagy elpusztít. Vagyis, az egészségedet és a betegségedet is úgy eszed meg. Azzal tartod magad egészségesen, amit megeszel és azzal teszed magad beteggé vagy tartod magad betegen, amit megeszel. Felfogtad, hogy a helyes táplálkozásnál nincsen fontosabb? A szellemi táplálék ugyan olyan fontos, mint az anyagi táplálék. Azt is meg kell tudni helyesen emészteni, amit látsz, hallasz, tapintasz, szagolsz, ízlelsz és gondolsz. Az érzelmeket is meg kell tudni emészteni. Az emésztetlen szellemi táplálék még jobban pusztítja a testet, mint az emésztetlen ételek. Az elszemetesedett testet sokkal könnyebb kipucolni, mint a pusztító érzelmekkel szennyezett tudatot. DE!!! Mind a kettőre van ellenszer az Ájurvédában.
A betegségek, vírusok, baktériumok ellen az immunrendszer van kijelölve a Természet által, hogy megvédjen és meg is tud védeni, ha hagyod, hogy erős lehessen és tehesse a dolgát. Ne a gyógyszerekre várj. Építs magadnak stabil immunrendszert. Hogyan? A táplálkozással. A szervezet meg tudja magát védeni, ha a védelmi rendszere nincsen legyengítve és meg van hagyva neki az idő. A test öngyógyító folyamatai léteznek. Ha hagyod működni, akkor mindent megold. Hogyan?
A test vagy emészt vagy regenerálja magát. A kettő együtt nem megy. Amikor az emésztőrendszer kiürül, akkor tudnak működésbe lépni a test öngyógyító folyamatai. Vagyis, ha a test nem emészt megállás nélkül (nem zabálsz egyfolytában....amibe most is bele vagy kergetve, mert tele vásároltál kajával minden üres helyet a lakásodba és eszel ha kell, ha nem) akkor lesz ideje tisztítani és gyógyítani magát. Ezért kell neki időt hagyni arra, hogy ezt megtehesse. Minél kevesebbet emészt, annál többet gyógyít és erősít magán. Ezt hívják böjtnek. Az életed legfontosabb kérdései között kell szerepelnie ennek az ötnek. MIT ? MIVEL ? MIKOR ? MENNYIT ? MILYEN MÓDON ? eszel. 

MIT? - Nagyon nem mindegy, hogy mi lesz az, amit megeszel, mert az lesz az, ami táplálni vagy pusztítani fog. Ahhoz, hogy tudd mi lesz az, ami táplál téged tudnod kell, hogy TE alapvetően hogyan működsz. Ismerned kell az alapvető testalkatodat. Az Ájurvéda képes arra, hogy pontosan meghatározza a te alapvető testalkatodat és ennek alapján hozzád igazítsa a számodra legmegfelelőbb étkezést. Ez nagyon fontos, mert van olyan táplálék, amit nagyon szeretsz, de nem táplál téged és lesz olyan, amit nem igazán kedvelsz pedig az neked a legjobb. A dízel autóba gázolaj kell. A benzines autóba benzin és az elektromos autóba akkumulátorokat kell tenni. Nem lehet őket összekeverni, mert nem fognak működni. Érted már, hogy miért nagyon fontos, hogy ismerd magad? Ha ismered magad, akkor tudod azt is, hogy mi az ami használ neked és mi az, ami árt. A növényvilág a leghasznosabb támogató.

MIVEL? - Kell némi ismeret arról, hogy melyek azok az ételpárosítások, amelyek nem szerencsések és megterhelőek azt emésztőrendszer számára. E mellett jó tudni, hogy melyek lesznek azok, az ételek, amiket nem tanácsos együtt fogyasztani, mert ha külön-külön hasznosak is, de együtt már ártalmasak tudnak lenni. Vannak ilyen párosítások, amikre oda kell figyelni. Pl. a ghee-t soha nem keverjük össze a mézzel. Jónak tűnik a párosítás, de nagyon ártlmas.  

MIKOR? - A legfontosabb kérdés. SOHA nem ehetsz, ha nem vagy éhes. Az éhség érzete lesz az üzenet, hogy az emésztőrendszer felkészült az újabb adag táplálék befogadására. Nagyon nehéz úrrá lenni az ízek után érzett vágyon és megállni azt, hogy ne egyél egyfolytában. Azért eszel folyamatosan, mert VAN. Mindig, minden mennyiségben a konyhában, a hűtőben, a spájzban, a táskádban, a zsebedben. A Természetben ez nem így van. A táplálék nincs korlátlan mennyiségben. Van, amikor bőségesen áll rendelkezésre, de többször fordul elő, hogy nincs. A Természet böjtöltetné a lényeket, de amióta megfeledkeztünk arról, hogy mi is a Természet részei vagyunk és a szabályok ránk is vonatkoznak......kicsit eldeformálódtak a dolgok. Nem kicsit. Ipari méretekben termelik számunkra a táplálékot, hogy legyen mindig, mindenhol, minden mennyiségben. Ráadásul olyan ízekben, amikért majd megveszünk. Vágyunk az ízekre. A Természet alapvetően nem finom, de ezt a csemegepultnál mindenki elfelejti. Azért eszel egyfolytában, mert finom, mert sós és édes. Erre a két ízre koncentrál az élelmiszeripar, mert ezek nagyon ritkák a természetben (én is tudom, hogy vannak olyan részei a Földnek, ahol korlátlan mennyiségben terem a banán meg az ananász meg a kertedben ott a cseresznye meg barackfád, meg az üvegházas paradicsom, de az emberiség nagy része számára ez nem opció). Szóval, amikor éhesnek érzed magad az sok esetben csak a vágy az íz után. Nem beszélve arról, hogy az emberek túlnyomó többsége nem tud különbséget tenni az éhség és a szomjúság között és akkor is eszik, amikor innia kellene. Sőt. akkor is a testét táplálja, amikor a tudata éhes. Nem egyszerű a történet, ezért kell némi ismeret. A legfontosabb étkezés az ebéd, mert az emésztőrendszer ebben az időben a legaktívabb. Ebédelni muszáj, mert az ilyenkor elfogyasztott táplálék hasznosul a legjobban. Az emésztő tűz ilyenkor a legerősebb (10-14 óra között). A reggeli és a vacsora nem fontos, de ha éhes vagy akkor egyél, de ne sokat.

MENNYIT? Keveset. Sokkal kevesebb is elég, mint azt gondolnád, ha az olyan, ami táplál téged. Ráadásul a test annak örül a legjobban, ha a tápcsatorna szinte üres. Igen, enni kell, de a mértékletesség fontos. Rengeteg a túlzabáltatott, ugyanakkor alultáplált ember. Ne feledkezz meg arról, hogy amíg a test emészt, addig az öngyógyító folyamatok állnak. Minél kevesebbet emésztesz, annál többet gyógyulsz. Megéri? Döntsd el.

MILYEN MÓDON? Az evés rítus. Nem állva, nem fekve, nem futva. Amikor eszel, akkor egyél minden érzékszerveddel. Figyelj az evésre, legyél ott, amikor eszel. Ne csak a testeddel, hanem a tudatoddal is legyél ott. Ne olvass, ne TéVézz, ne a telefonodat nyomkodd. Ne veszekedj, ne vitatkozz. Egyél. Jó kedvvel, élvezettel. Add meg a módját, ha van rá lehetőséged. Evés után adj egy kis időt a testnek, hogy az emésztés elindulhasson. Ez nagyjából annyit jelent, hogy ne az utolsó kanál pörkölt után állj bele egy maratonba.

Sok van még......folytatom. Emésszétek... :-)