Weboldal címe
Weboldal alcíme
Ki vagyok én?
Lorem ipsum

Az alapvető testalkat és a mentális minőségek meghatározása az Ájurvéda alapelvei szerint.

Nem vagyunk egyformák, de ezzel az ég-világon semmi baj nincsen. Mindegyikünk úgy tökéletes, ahogy van és a jelenlegi formánkban kell kihoznunk magunkból a lehető legjobbat. Az Ájurvéda egyik nagyon fontos alapelve szerint minden, az Univerzumban felbukkanó forma az öt őselem (Tér, Levegő, Tűz, Víz, Föld) keveréke. A formák között, - ami közé az emberi létforma is beletartozik - az őselemek egymáshoz viszonyított aránya tesz különbséget. Ennek köszönhetően jönnek létre a lényeges különbségek az emberek testalkatának és magatartásának tekintetében. Ennek okán az alapvető testalkat (szanszkrit: Prakriti) meghatározása - az ÖNISMERET - elengedhetetlenül fontos mindenki számára, aki felelősséget érez önmaga és a testi-szellemi egészsége iránt. Ennek ismeretében leszünk képesek egy olyan életformát kialakítani önmagunk számára, ami biztosíthatja számunkra az élethosszig tartó cselekvőképességet. Tudnunk KELL magunkról, hogy kik vagyunk. E nélkül csak sodródunk az információk tengerében és nem vagyunk képesek a minket támogató legjobb döntéseket meghozni a táplálkozásunkkal és az életmódunkkal kapcsolatban. A testalkatelemzés eredményeként leszünk birtokában azoknak az ismereteknek, amelyek alapján megértjük a körülöttünk történő eseményekre adott reakcióinkat, mit és miért teszünk és reagálunk úgy, ahogy azt tesszük. Megértést kapunk a működésünkről, a hajlamainkról és lehetőséget kapunk arra, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyek támogatnak minket és elkerüljük azokat, amelyek ártanának nekünk. A megszerzett tudásnak köszönhetően másként fogjuk szemlélni a Világot és tudatosak leszünk az életmódunk megválasztásában és végrehajtásában. Kell, hogy legyen egy „Használati útmutató” magunkhoz. Muszáj.

A megértéshez szükség van némi ismeretre, ezért most következzen egy kis Ájurvéda gyorstalpaló.

Az öt őselemet három DOSHA írányítja a testben. Ezek a VATA, a PITTA és a KAPHA. A Dosha szónak nincsen konkrét  egyszavas megfelelője a magyar nyelvben. Úgy tudnánk pontosan körülírni, hogy: Dosha = ami, ha túlsúlyban van, akkor ártalmas. Ez így igaz. De ez mindenre igaz, hiszen ismerjük a mondást: " A jóbol is megárt a sok ". Ez azt jelenti, ha én tisztában vagyok önmagammal, akkor azt is tudom, hogy a három dosha milyen arányban szerepel bennem. Ennek köszönhetően meg fogom érteni a testem és a tudatom működését. A dosha-k nem megfogatók, nem mérhetők, nem láthatók. Ezek vezérlő elvek, amelyek feladata a hatáskörükbe tartozó őselemek irányítása.

Mindegyik dosha két őselem működését irányítja. VATA : Tér, Levegő; PITTA: Tűz, Víz; KAPHA: Víz, Föld. Mindenkiben, mind a három dosha egyszerre van jelen. Olyan nincs, hogy valakiben csak pl. VATA van és más nincsen vagy csak PITTA, vagy csak KAPHA. Mind a három, minden pillanatban, mindig jelen van, de az egymáshoz viszonyított arányuk eltérő. Ettől vagyunk különbözőek. A VATA felel a mozgásért (pl. idegi impulzusok, a táplálék mozgatása a tápcsatornában, a test tényleges mozgatása, gondolatok áramoltatása, stb...). A PITTA felel az átalakításokért (pl. emésztés - emésztő tűz, az érzelmek ki- illetve átalakulása, tudati változások, enzimatikus reakciók, stb...) A KAPHA felel a kenésért és a stabilitásért (pl. nyál, könny, ízületi folyadék, ízületek, csontok, stb...) A felsorolás természetesen nem teljes, de ezekből látható, hogy egyik sem hiányozhat. Egyszerre kell jelen lennie mindig, mind a háromnak és továbbra is az arány a lényeg. Például, a túlsúlyban lévő VATA a feleslegesen sok gondolat generálásával instabillá teszi az idegrendszert. A folyamatosan túlsúlyban lévő PITTA savasodát idéz elő az emésztőrendszerben. A túlsúlyban lévő KAPHA elnyákosítja a testet, ami légzőrendszeri problémákat, ödémásodást vagy túlsúlyt eredményez. Minden dosha-nak meg van a rá jellemző tünetegyüttese. Ezért is nagyon FONTOS tudnunk azt, hogy mi az alapvető testalkatunk, hogy felkészülhessünk önmagunkból és elkerülhessük a minket fenyegető, a testalkatunkba kódolt veszélyeket. A dosha-k egyensúlyának fenntartása létfontosságú feladatunk, mert csak ezzel tudjuk magunkat egészségesen tartani, és ezt csak akkor tudjuk a leghatékonyabban végrehajtani, - nem lehet elégszer hangsúlyozni - ha ismerjük az alapvető testalkatunkat.


Az alapvető testalkatunk meghatározását egy speciális kérdőív kitöltésével tudjuk megtenni, de a legjobb az, ha ezzel kapcsolatban személyesen is felkeressük a terapeutát (a test nagyon beszédes tud lenni és mindig az igazságot mutatja). Ha a személyes megkeresés bármiféle akadályba ütközik, akkor a kérdőív majdani kitöltése során a kérdésekre adott válaszoknál nagyon FONTOS azt megérteni, hogy a válaszaink NE a vágyainkat fejezzék ki. A válaszainkban NE az az ideális kép jelenjen meg, amilyenek lenni szeretnénk, hanem a válasz azt tükrözze, amilyenek valójában vagyunk. Bátran kijelenthetjük, hogy a jelenlegi állapotunk eltér az általunk ideálisnak tartottól. A pillanatnyi állapotunk (szanszkrit: Vikriti) a MOST állapotát tükrözi. Mivel ez - nagyon nagy valószínűséggel - eltér az optimálistól, így a válaszoknak nem a MOST állapotát kell majd jellemeznie, hanem a korábbi, még egészséges, velünk született, alapvető (Prakriti) úgy mond "gyári beállítás" minőségeit, amikor még minden "szép és jó" volt. Erre azért van szükség, mert ez lesz az az állapot, amit vissza akarunk állítani. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a kérdések megválaszolása közben időutazást hajtunk végre és az emlékeinkre hagyatkozva felidézzük magunkban azt az állapotot, ami még "szép és jó" volt, amikor még elemünkben voltunk és dús hajúak, karcsúak, ruganyosak, energikusak, izmosak, és szépek voltunk. Le tudtunk hajolni, el tudtunk könnyedén aludni, nem volt gond a széklettel, a kilókkal, az emésztéssel, szép volt a bőrünk és tele voltunk tervekkel. Ez, és a MOST állapota közben történtek olyan dolgok, amelyek a MOST állapotát okozták és amitől meg szeretnénk szabadulni. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, szükségünk van az alapvető (Prakriti) testalkatunk meghatározására. Kellemes időutazást kívánok mindenkinek. 

A mentális minőségek arányának meghatározása

Az Univerzumot minden pillanatban három elv (szanszkrit: Guna) hatja át: a Tamasz, a Radzsasz és a Szattva. Ezek az elvek fogják jellemezni a tudatállapotunknak megfelelő cselekedeteink minőségeit. Ezek egymás nélkül, külön-külön nem léteznek, mindig egyszerre van jelen mind a három, de nem azonos arányban. Minden megnyilvánulásunk a három Guna együttes megnyilvánulásának az eredője. A Tamasz a tompaság, a sötétség, a tömeg. A Radzsasz az aktivitás, a lendület, az energia. A Szattva a béke, a letisztultság, az információ (tudás). Ha például erényes cselekedetek végrehajtására törekszem (pl. mások önzetlen segítése vagy a saját szellemi fejlődésem), akkor a Radzsasz energiája a Szattva felé mozdít engem, ahol a Tamasz szinte eltűnik. Ha pedig erénytelen dolgok végrehajtására törekszem (pl. lopás, hazugság, lustaság, csalás), akkor a Radzsasz a Tamasz felé fog hajtani, ahol csekély lesz a Szattva befolyása. A mozdulatlan Tamasz a Szattva (tisztaság, béke, harmónia) nélkül nagyjából az apátia állapotával egyenértékű. A mozdulatlan Szattva a Tamasz (sötétség, tompaság, butaság) nélkül (talán) a Tudat tiszta, törekvés mentes állapota. Ezek az elvek, egzakt módon nem mérhetők és nem érzékelhetők. Csak a hatásuk és az általuk befolyásolt cselekedetek végeredménye alapján tudjuk behatárolni őket.

A három Guna pillanatnyi, egymáshoz viszonyított arányát szintén, egy erre a célra létrehozott kérdéssor alapján tudjuk meghatározni. A kérdőív kérdéseire adott válaszoknál a JELEN állapotára vagyunk kíváncsiak. Azt szeretnénk megtudni, hogy MOST milyen hatások alatt állunk. Melyik elv a domináns és az milyen irányba sodor minket. FONTOS tudni, hogy a válaszokat az ITT és MOST állapotára jellemzően kell megadni. Továbbra se a vágyainkat fogalmazzuk majd meg, hanem a valós minőségeinket.