Weboldal címe
Weboldal alcíme
Enni...muszáj.
Lorem ipsum

Akinek van autója az tudja, hogy a benzines kocsijába nem tankolhat gázolajat. Akinek dízel autója van, az pedig tudja, hogy a benzintől tönkre megy a motor. Aki nem tudja, hogy a teste hogy van "összerakva" és mivel működne a legmegfelelőbben, az válogatás nélkül mindent bele "tankol", aztán majd lesz valahogy. Az autónkat rendszeresen takarítjuk, szervízeltetjük olajat, szűrőket cserélünk, hogy gyors, erős, biztonságos és mindig üzemkész legyen. Egyszóval, vigyázunk rá, mert drága volt. A testünkkel nem törődünk ennyit és a "szerelőhöz" is csak akkor visszük el, amikor már megadta magát és üzemképtelen. Meglepődünk, mikor széttárt karral közli velünk, hogy: - "Tönkre ment, jobban kellet volna vigyázni rá".

Egy OkosPocak tudja, hogy a helyes táplálkozás a tartós egészség alapja. Ezért, az egészségünk megőrzése vagy megtartása érdekében meg kell tanulnunk helyesen táplálkozni. Az emberi test NEM önálló energia forrás, önmagától nem működik. A működéséhez (az életfolyamatokhoz) szükséges anyagokat KÍVÜLRŐL kell bevinni. Ezt hívjuk táplálkozásnak. Így aztán a helyes táplálkozás a legfontosabb ismeret, mert az fogja eldönteni az egészségi állapotunkat, hogy mi került be a KÜLVILÁGBÓL és alakult át bennünk BELVILÁGGÁ. Ha ezek a táplálékok azok lesznek, amelyekre szükségünk van az egészségünk és az immunrendszerünk megtartásához, akkor egészségesen táplálkozunk. Ha viszont a szervezetünkbe bekerülő élelmiszereket nem a megfelelő mennyiségben és minőségben, nem a megfelelő módon vagy nem a megfelelő időben vesszük magunkhoz, akkor betegre esszük és isszuk magunkat. A szánkon és az érzékszerveinken keresztül kerül be minden, ami táplál vagy elpusztít minket. Vagyis, az egészségünket és a betegségünket is úgy esszük és isszuk meg. Azzal tartjuk magunkat egészségesen, amit megeszünk és azzal tesszük magunkat beteggé vagy tartjuk magunkat betegen, amit megeszünk.

szellemi táplálék ugyan olyan fontos, mint az anyagi táplálék. Azt is meg kell tudni helyesen emészteni, amit látunk, hallunk, tapintunk, szagolunk, ízlelünk vagy gondolunk. Az érzelmeket is meg kell tudnunk emészteni. A feldolgozatlan szellemi táplálék még jobban pusztítja a testünket, mint a feleslegben bevitt és megemésztetlen ételek. Az elszemetesedett testet sokkal könnyebb kipucolni, mint a pusztító érzelmekkel szennyezett Tudatot. A jó hír az, hogy mind a kettőre van ellenszer az Ájurvédában.

Az egész dolog ott ment félre, amikor elegünk lett abból, hogy a Természet alapvetően nem finom a számunkra. A mai ízlésünkhöz mérten, erdőn-mezőn nem igazán találunk olyan táplálékokat elegendő mennyiségben, amelyek maradéktalanul kielégítenék az étkezéshez kötött vágyainkat. Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akiknél őshonos és folyton terem a kókuszdió, a banán és a többi ehhez hasonló gyümölcs, de ha mi a Bakonyban sétálva megéheznénk és abból kellene táplálékot készítenünk magunknak, amit ott találunk, akkor javarészben üres maradna a hasunk. Az emésztőrendszerünk pedig ehhez lett igazítva. Egyáltalán nem esik kétségbe attól, ha üres. Sőt, kifejezetten örül a test annak, ha nem kell egyfolytában az emésztéssel foglalkoznia. Az igaz, hogy időközben nemesítettünk magunknak zöldségeket és gyümölcsöket, amiket a földjeinken termesztünk óriási mennyiségekben, de az emésztőrendszerünk az az "inkább üres, mint tele" állapotra lett tervezve.

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a táplálkozásunkat az élelmiszer-ipar szolgálja ki ipari méretekben és ipari minőségben. Ez annyit jelent, hogy a táplálék bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben és bármilyen minőségben elérhető. Minden az evéshez kötődő vágyunk teljesülhet, amit be is teljesítünk. Ha éhesek vagyunk, ha nem, ESZÜNK, mert finom. Legyen az édes-sós-savanyú-csípős-fanyar-keserű, megesszük. Különösen az édes és  a sós ízért vagyunk oda. Vágyunk ezekre az ízekre és újra és újra át akarjuk élni az ízélményt. Így aztán a táplálkozásunk, döntő többségében VÁGY-EVÉS azaz akkor is eszünk ha nem is vagyunk éhesek. Konrétan ez azt jelenti, hogy legtöbbször nem az  optimális működésünk megtartása miatt eszünk, hanem a vágyainkat éljük ki az evéssel. Ez annyiban jelent problémát, hogy a szinte folyamatos evéssel (a folyamatos azt jelenti, hogy nem várjuk meg a gyomor kiürülését) az emésztőrendszer egyfolytában dolgozik és ezzel a test regeneráló erőitől veszi el a lehetőséget. Az Ájurvéda szerint, amíg a test emészt, addíg nem dolgozik önmaga javításán. Vagyis a folyamatosan működésben tartott emésztőrendszerrel megakadályozzuk azt, hogy a testünk karbantartsa (szervízelje) magát. Bezzeg az autó.......

Első szabály: SOHA NE EGYÉL, HA NEM VAGY ÉHES.